Augmented Reality

 

Mi az AR?

 

Az augmented reality (röviden AR), aminek magyar megfelelője „kiterjesztett valóság” egy hazánkban még újnak számító számítástechnikai szoftver eszköz. Az eszköz lényege, hogy képesek vagyunk a valós világban nem létező 3 dimenziós modelleket „összevegyíteni” a valós világban elhelyezett tárgyakkal. A szoftver által létrehozott valós-virtuális térben tetszőleges  3D modell, videó, 3D-s animáció elhelyezhető és megjeleníthető.

 

Hogyan működik az Augmented Reality?

 

Az Augmented Reality szoftver működésének kezelése nagyon egyszerű. Működéséhez szükség van egy egyszerű webkamerára, egy markerre és magára az Augmented Reality alkalmazásra. A webkamera képe adja a valós világot, amelyben elhelyezzük a markerünket. Ez a marker egyszerűen kinyomtatható, alapjában egy fekete-fehér négyszög ábra, a megfelelő rajzzal a közepén.

 

           

 

Az Augmented Reality alkalmazás elemzi a webkamera képét, majd a térben elhelyezett és felismert markerhez megfelelően pozícionálva megjeleníti az előre beprogramozott 3D-s tartalmakat. Természetesen a marker mozgatásával a képernyőn megjelenő 3D-s ábra, kép, videó, animáció is mozogni kezd. A marker közelítésével nagyobb, távolódásával kisebb lesz a kép.

 

Próbálja ki Ön is!

 

Ez eddig mind szép és jó, de mire is használható?

 

Az Augmented Reality alkalmazás felhasználása igen sokrétű. Jellegénél fogva rendkívüli módon alkalmas oktatásban, reklámban, online marketingben való felhasználásra. Újdonság erejénél fogva maximálisan magával ragadja a felhasználót, és az eddig szükségszerűen 2D-ban megjelenített ábrákat eredeti formájukat visszaadva 3D-ban jeleníti meg. A szoftver egyik rendkívüli különlegessége az interaktivitásban rejlik, hiszen a marker mozgatásával maga a felhasználó is részesévé válik a virtuális világnak.

 

Az Augmented Reality alkalmazás újdonságnak számít a hazai piacon, így minden olyan területen kitűnően alkalmazható, ahol a figyelem az érdeklődés felkeltése a cél.

Ilyen területek elsősorban:

-         oktatás

-         marketing kommunikáció

 

Egyéb területek, amelyeken az alkalmazás kiválóan felhasználható:

-          műszaki tervezés, látványtervek készítése

-          szórakoztatás

-          prezentációs eszköz